Saturday, April 16, 2016

Okuma Oyunu





Hani uzmanlar diyor ya, çocuklarınıza örnek olun. Sizi okurken görmek onlar için önemli. Ebeveyn okumayıp, ‘Hadi kızım, biraz kitap oku’ derse bu iş olmuyor. Aslında onlar bebekken daha çok okuduğumuzu düşünüyorum. Uyku saati ritüeli olarak kitap çok ise yarıyor. Sonra bir dönem geliyor ve bizler de yavaşlıyoruz. Oysa haftada bir akşam kitap saati yapsanız ve okuduğunuz kitapla oyun oynasanız. 

Nasıl mı?

Çocuklarınızın eskiyen tahta oyuncak küplerine uygun kare kağıtlar kesin. Her yüz için kare kesilmiş kağıtlar ve .(Her yüz için farklı bir renk seçebilirsiniz isterseniz.) her yüze bir soru veya bir yönerge yazın.
  • Hikayedeki bir kahramanı anlat. (sevdiğin, sevmediğin, neden?)
  • Hikayede gecen bir mekanı anlat. (sevdiğin, sevmediğin, neden?)
  • Sence hikayedeki en önemli olay ne idi?
  • Hikayenin sonunda seni en çok ne etkiledi?
  • Bu kitabın yazarına kitapla ilgili ne sorabilirsin?
  • Sen yazar olsan bu kitabı nasıl bitirdin? Neden?



Sırayla küpleri zar olarak kullanarak, kitaplarınız hakkında konuşun. Soruların dışında, sohbete de kayabilirsiniz. Hem keyifli anlar biriktirir, hem de okumanın sizin de vazgeçilmeziniz olduğunu kanıtlarsınız?

Not: küplerin dışında oyunu zar ile de oynayabilirsiniz. Küçük kartların bir yüzüne soru, diğer yüzüne 1den 6ya kadar bir sayı yazın. Zarı atın, gelen sayının olduğu kartta yazan soru veya yönerge ile ilgili konuşmaya başlayın. Üstelik bu oyun beklediğinizden daha keyifli oldu ve uzatmak istiyorsanız her sayıdan 3-4 tane kart da hazırlayabilirsiniz.



(Bu sorular ve yönergeler her roman için rahatlıkla kullanılabilir, isterseniz siz başka sorular da eklersiniz. Hatta bu sorularla, birlikte seyrettiğiniz bir filmi de konuşabilirsiniz)


Biz denedik işe yarıyor.

No comments:

Post a Comment